APGAR Skoru Hesaplama

Görünüm, nabız, refleks, aktivite ve solunumu seç: APGAR toplam puanını ve yenidoğan değerlendirme kategorisini anında hesapla.

APGAR Toplam Puan10 / 10
KategoriNormal (7-10)

APGAR skoru nedir?

APGAR, 1952'de Dr. Virginia Apgar tarafından geliştirilen, yenidoğanın doğum sonrası ilk hayati belirtilerini değerlendiren bir puanlama sistemidir. "APGAR" kelimesi Appearance (Görünüm), Pulse (Nabız), Grimace (Refleks), Activity (Aktivite) ve Respiration (Solunum) kelimelerinin baş harflerinden türetilmiştir. Her kriter 0-2 puan alır, toplam 0-10 arasındadır.

Sık Sorulan Sorular

APGAR skoru ne zaman ölçülür?
APGAR skoru, doğumdan tam olarak 1. ve 5. dakikada değerlendirilir; skor düşük çıkarsa 10. dakikada tekrar ölçülür.

APGAR skoru bebeğin uzun vadeli sağlığını mı gösterir?
Hayır. APGAR, doğum anındaki hızlı bir ilk değerlendirmedir; bebeğin uzun vadeli sağlığı veya gelişimi hakkında tek başına bir gösterge değildir.

İlgili araçlar

Diğer doktor ve hemşire araçları için Doktor ve Hemşire Araçları sayfasına, gebelik takibi için Gebelik Haftası Hesaplama aracına bakabilirsin.

Kaynaklar

Skala, Apgar V (1953), "A proposal for a new method of evaluation of the newborn infant", Current Researches in Anesthesia & Analgesia yayınına dayanmaktadır. Bu araç tıbbi tavsiye yerine geçmez.